Seyyidoglu Sigorta | Sigorta Teklifleri ve Yeni Nesil SigortacılıkSeyyidoglu Sigorta | Sigorta Teklifleri ve Yeni Nesil SigortacılıkSeyyidoglu Sigorta | Sigorta Teklifleri ve Yeni Nesil Sigortacılık
0544 868 8583
sigorta@hasseyyidogullari.com
Körfez KOCAELİ

Kaza Sonrası Trafik Sigortasının Sağladığı Güvenceler

Kaza Sonrası Trafik Sigortasının Sağladığı Güvenceler

Trafik Sigortası poliçeleri, motorlu araç sahiplerinin karıştığı herhangi bir trafik kazasında üçüncü şahısların ölümüne veya yaralanmasına ya da karşı tarafın aracında hasara sebebiyet vermesi durumundaki hukuki sorumluluklarına karşı güvence altına alır. Böylece sürücüler, kusurlu oldukları trafik kazalarında diğer taraflara karşı hukuki sorumlulukların doğurabileceği maddi yükümlülüklerini, zorunlu trafik sigortası poliçelerindeki teminatlar kapsamında sigorta şirketlerine devretmiş olurlar.

Trafik Sigortası Nedir?

Herhangi bir trafik kazası durumunda motorlu taşıt sürücüleri maddi hasarlara karşı teminat altına almak için zorunlu trafik sigortası ve kasko olmak üzere iki çeşit sigorta ürünü bulunuyor. Halk arasında trafik kaza sigortası veya trafik sigortası olarak adlandırılan zorunlu trafik sigortası ile kasko, nitelikleri bakımından sıklıkla birbirine karıştırılabiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre, trafik sigortası, aracıyla trafiğe çıkmak isteyen sürücüler için kanuni zorunluluklar arasında yer alıyor. Bu nedenle resmi adı zorunlu trafik sigortası olarak belirtiliyor. Araç trafiğinin kaza riskine açık bir ortam teşkil etmesi ve doğabilecek maddi ve manevi sorumlulukların kusurlu sürücülere yüklenebilmesi adına trafik sigortası planları devlet eliyle zorunlu tutuluyor. Bir başka ifadeyle zorunlu trafik sigortası, sigortalı aracın diğer araçlara ve kişilere verdiği zararları kusurlu sürücülerin karşılayamaması riskini ortadan kaldırıyor.

Trafik sigortası ürünleri, sürücülerin trafikte diğer araçlara ve kişilere verebilecekleri maddi ve fiziki hasarları teminat altına alınmasını sağlıyor. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadan araçların trafiğe çıkması ve bunun tespit edilmesi durumunda yetkili kolluk güçleri tarafından araç trafikten men ediliyor.

Trafikte kendi kusuruyla kazaya sebep olan ve dolayısıyla diğer araçlara veya insanlara zarar veren kişilerin karşı tarafın zararlarını karşılaması gerekiyor. Bu noktada tarafların kusur oranları belirleniyor. Kusuru oranlarına göre diğer tarafın zararlarını karşılamak gerekiyor. Bununla birlikte kazaya sebebiyet veren kusurlu tarafın ortaya çıkan zararı ve tedavi masraflarını karşılamak için ekonomik yeterliliği olmaması riski de bulunuyor. İşte zorunlu trafik sigortasının zorunlu tutulmasının amacı burada karşımıza çıkıyor. Trafikte diğer kişilerin kusuru nedeniyle araçların ve insanların zarar görmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ürünümüz hakkında detaylı bilgiye ürün sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Zorunlu trafik sigortası ile sıklıkla karıştırılan kasko sigortası planlarını ve kapsamını da kısaca açıklamakta fayda var. Öncelikle kasko sigortasını yaptırmak zorunlu değil, araç sahiplerinin kendi tasarrufuna bırakılıyor. Bunun nedeni ise kasko sigortasının zorunlu trafik sigortasından farklı olarak kaza durumunda diğer araçların değil sigortalı aracın hasarlarını karşılıyor olması şeklinde özetleyebiliriz. Diğer bir deyişle kasko sigortası yaptırmak sigortalı aracın kendisine ait hasarları teminat altına alıyor.

Kaza Sonrası Trafik Sigortasının Sağladığı Güvenceler Nelerdir?

Trafik sigortası, kazaya karışan diğer araçta meydana gelen hasarlar nedeniyle doğan tamir masrafları ile diğer aracın sürücüsünün ve yolcularının bedenen ve ruhen uğrayabileceği zararların tedavi masraflarını; vefat durumunda yasal sorumlulukların karşılanmasını sağlıyor.

Trafik sigortasının sağladığı güvencelerin genel çerçevesi bu şekilde olmakla birlikte her poliçe özelinde teminatlar farklılık gösterebiliyor. Trafik sigortasının yapılması için taraflar arasında poliçe adı verilen bir sigorta sözleşmesi imzalanıyor. Sigorta sözleşmesinde hem sigorta şirketinin hem de sigorta ettiren tarafın hakları ve yükümlülükleri açıkça belirtiliyor. Sigorta şirketinin hangi riskleri teminat altına aldığı, teminat tutarları, teminatın geçerli olması için gerekli olan koşullar ve ortaya çıkan zararın ne kadarlık bir kısmının sigorta şirketi tarafından karşılanacağı gibi temel noktalar poliçeye yazılıyor. Aynı şekilde sigorta ettirenin yükümlülüğü olan prim ödemelerinin miktarı ve ödeme şekli poliçede yer alıyor.

Poliçede yukarıda sayılan temel hususların bulunması önem taşıyor. Poliçe kapsamı ise tarafların karşılıklı şekilde anlaşmasıyla genişletilebiliyor. Elbette ki böyle bir durumda ödenmesi gereken prim miktarları da değişiklik gösteriyor. Örneğin, poliçede yer alan standart teminatlara ek olarak kamu malına verilen zararların da kapsam dahiline alınması mümkün olabiliyor. Böyle bir durumda aracınızla kaza yaparak bir kamu malına zarar verdiğinizde bundan doğan masrafları yine zorunlu trafik sigortası karşılıyor.

Previous Post